Průvodce reklamou na Redditu

V tomto článku si představíme sociální síť Reddit, výhody a nevýhody spojené s inzercí na této platformě, dostupné reklamní formáty a v neposlední řadě také na strategie pro maximalizaci účinnosti reklam na Redditu.

Obsah

Úvod

Co to je Reddit?

Výhody reklamy na Redditu

Nevýhody reklamy na Redditu

Reklamní formáty

Strategie pro maximalizaci účinnosti reklam na Redditu

Závěr

Úvod

Reklamy na Redditu jsou zajímavým nástrojem k oslovení širokého cílového publika a k propagaci své značky nebo produktu. Tento článek vám poskytne všeobecný přehled o Reddit Ads a o výhodách a nevýhodách jejich používání. 
 

Zároveň vám ukážeme různé strategie tvorby reklamy na Redditu, abyste ze svého reklamního rozpočtu vytěžili co nejvíce. Pusťme se tedy do toho!

Co to je Reddit?

Reddit je online platforma, která uživatelům umožňuje diskutovat o různých tématech a současně zde i sdílet zajímavý obsah. 

Funguje tak, že uživatelé sem mohou přidávat konkrétní příspěvky, hlasovat o příspěvcích ostatních a zanechávat u nich komentáře, což ovlivňuje jejich viditelnost. Příspěvky s největším počtem upvotes (pozitivní hlasy) se objevují na titulní stránce.

Reddit má také dílčí komunity známé jako subreddity, které se věnují konkrétním tématům, jako jsou například knihy, sport nebo hry. Tyto podsekce pomáhají seskupovat podobně smýšlející členy a usnadňují jim vyhledávání obsahu, který je zajímá.

Obecně je Reddit pro lidi zajímavou platformou sloužící nejen ke komunikaci mezi nimi, ale i k neustálé informovanosti ohledně aktuálních témat a trendů.

Výhody reklamy na Redditu

Reddit Ads nabízí několik výhod, jako je možnost cílení inzerce na konkrétní publikum, nízké náklady na reklamu či maximalizaci dosahu. Díky tomu jde o skvělou volbu pro podniky všech velikostí. V této části se budeme výhodám reklamy na Redditu věnovat podrobněji.

Cílení na konkrétní uživatele 

Jednou z klíčových výhod Reddit Ads je možnost cílení svého obsahu na konkrétní publikum. Díky této jedinečné funkci můžete oslovit ty správné lidi ve správný čas s velmi silně personalizovaným sdělením. 

Reddit Ads umožňují společnostem vybrat si své publikum na základě zájmů, polohy, subredditů, ale i  dalších kritérií, které cílení reklamy ještě více podpoří. 

Nízké náklady na reklamu

Reddit Ads jsou ve srovnání s jinými placenými reklamními platformami relativně levné, což z nich činí atraktivní variantu pro podniky s menším rozpočtem. Jejich průměrné CPM (náklady na tisíc zobrazení) začíná na pouhých 0,20 USD.

Tato platforma nabízí i možnost nastavení si vlastního rozpočtu, díky čemuž si sami můžete určit, kolik peněz má být na reklamní kampaň vynaloženo.

Nejnižší možná částka, kterou lze do reklamy investovat, pak činí 5 USD za den.

Maximální dosah

Díky Reddit Ads mohou firmy oslovit velké množství lidí pouze jedinou reklamou, což jim pomáhá maximalizovat viditelnost svých produktů a služeb. 

Touto jedinou reklamou se dá také cílit na více subredditů, což zvýšení dosahu podporuje ještě více.

Navíc ve srovnání s jinými sociálními sítěmi poskytují Reddit Ads vyšší míru prokliku a engagementu. (CTR: Reddit - 1,81 %, Facebook - 0,90 % ; Engagement Rate: Reddit - 2,20 %, Facebook - 0,07 %) 

Co Je CTR?

CTR je zkratka pro Click-Through Rate, což je ukazatel používaný k měření účinnosti online reklamy. Vypočítá se vydělením počtu kliknutí na reklamu počtem zobrazení reklamy. Vyšší CTR obecně znamená, že reklama je pro publikum relevantnější, a tedy úspěšnější.

Co Je Engagement Rate?

Engagement Rate je měřítkem množství interakcí sledujících účtu s jeho obsahem. Vypočítá se jako podíl celkového počtu lajků, komentářů, sdílení a dalších interakcí a celkového počtu sledujících.

Nevýhody reklamy na Redditu

Bohužel i Reddit Ads má několik potenciálních nevýhod, kterých byste si měli být vědomi. V této části se jimi budeme detailněji zabývat - zároveň vám však poskytneme i několik tipů, jak tyto překážky můžete překonat.

Aukční Systém

I když se jedná o levnou formu reklamy, můžou se Reddit Ads stát nákladným počinem, pokud nejsou využívány efektivně. 

Reklamní systém Redditu používá aukční systém CPM (cost-per-impression), který funguje tak, že je vybrána nejvyšší nabídka za zobrazení a reklama je poté “doručena” cílovým uživatelům. Tento systém je však velmi nepředvídatelný a může vést k výraznému přeplácení, protože nabídky se často exponenciálně zvyšují během několika sekund. 

Je tedy důležité své reklamy pečlivě hlídat a kontrolovat.

Uživatelé Redditu

Publikum na Redditu bývá obtížněji oslovitelné a přeměnitelné na zákazníky kvůli jejich velmi specifickým zájmům. 

Mnoho těchto uživatelů navíc považuje neustálou záplavu reklam za obtěžující, protože je odvádí od toho, k čemu Reddit vůbec používají - ke smysluplným konverzacím a zajímavému obsahu.

Jak proti těmto nevýhodám bojovat?

  • Využívejte službu Reddit Insights, což je nástroj, který vám alespoň do určité míry pomůže pochopit, jak lidé s vašimi reklamami interagují.
  • Využívejte všechny dostupné funkce Redditu jako jsou subreddity (komunity, které se zaměřují na určité téma), upvoting, downvoting ( systém pro vyjádření názoru na příspěvek hlasováním nahoru nebo dolů) apod.
  • Dbejte na etiketu Redditu a ujistěte se, že vaše reklamy jsou v souladu s jeho zásadami. Zakázána je například jakákoliv reklama, která schvaluje násilí, nezákonné činnosti, diskriminaci nebo jiné činnosti zakázané zákonem.

Reklamní formáty

Textové reklamy (Text Ads)

Textové reklamy jsou jednou z nejzákladnějších a nejoblíbenějších reklam na Redditu. Skládají se z titulku, textu a odkazu, který uživatele přesměrovává na webovou stránku. 

Mohou být umístěny v postranním panelu subredditu nebo v sekci komentářů příspěvku. 

Nejvíce se využívají k cílení na konkrétní subreddity a příspěvky, které s reklamou souvisejí a k tomu všemu nabízejí i možnost flexibilně přizpůsobovat obsah různým subredditům či skupinám uživatelů.

Odkazové reklamy (Link Ads)

Reklamy s odkazy jsou takovým typem reklamy, která umožňuje uživateli sdílet odkaz na své webové stránky nebo na stránku produktu. 

Zobrazují se ve formě miniatury obrázku s titulkem a krátkým popisem a jsou užitečné pro zvýšení návštěvnosti webových stránek, protože bývají umístěny v postranním panelu subredditu, kde jsou snadno viditelné.

Displeyové reklamy (Display Ads)

Display Ads se zobrazují ve formě statického obrázku nebo videa a jsou umístěny v postranním panelu subredditu. 

Jedná se o skvělý způsob, jak upoutat pozornost uživatelů a zvýšit tak návštěvnost svých webových stránek nebo se dostat do povědomí vašim potenciálním zákazníkům.

Mějte však na paměti, že je důležité vytvořit takový obrázek nebo video, které bude pro uživatele opravdu atraktivní. 

Strategie pro maximalizaci účinnosti reklam na Redditu

Vytvoření efektivních reklam na Redditu může být náročné, je však možné využít několik ověřených strategií, které zvyšují šanci na jejich účinnost.

Používejte poutavé vizuály

Používání poutavých vizuálních prvků je jedna z nejefektivnějších metod, jak nechat své reklamy na Redditu vyniknout. Vizuály a grafika vám mohou pomoci upoutat pozornost řady uživatelů. 

Pro atraktivnější vzhled reklamy můžete vybírat ze tří variant: statický obrázek, GIF nebo video. 

Dbejte primárně na to, aby tyto vizuály odpovídaly vašemu sdělení, které se uživatelům pomocí těchto reklam snažíte předat. To vám totiž pomůže zajistit, aby divák pochopil nejen účel vaší reklamy, ale i sdělení, které se za ní skrývá.

Monitorujte své reklamy

Monitorování reklam je další důležitou technikou, která vám pomůže zajistit jejich maximální účinnost. 

Své reklamy byste měli sledovat pravidelně, abyste se ujistili, že fungují podle vašeho očekávání. 

Kromě toho byste také měli neustále kontrolovat, jak si vaše reklamy vedou ve srovnání s konkurencí, což vám pomůže vyhodnotit úspěšnost vaší kampaně a v případě potřeby ji vylepšit. 

Testujte různé varianty reklamy

Testování různých variant reklam na Redditu je také skvělý způsob, jak vylepšit jejich efektivitu. 

Můžete experimentovat s různými formáty reklam, cílovými skupinami či sděleními a zjistit tak, co na vaše potenciální zákazníky funguje nejlépe. 

Testování různých variant vám navíc pomůže určit, které prvky vašich reklam jsou nejúčinnější a které je třeba vylepšit.

Závěr

Závěrem lze říci, že reklama na Redditu může být velmi účinným způsobem, jak oslovit širokou škálu uživatelů a potenciálních zákazníků. S pečlivě naplánovanou a cílenou reklamní strategií mohou firmy vytěžit z jedinečné uživatelské základny Redditu maximum a využít tak příležitosti, které tato sociální síť nabízí.

V konečném důsledku pak může být Reddit zajímavou variantou pro firmy všech velikostí, které se chtějí zviditelnit a oslovit své cílové trhy. 

V případě, že chcete pořádně nastartovat vaši marketingovou kampaň, doporučujeme vám si přečíst i náš článek na téma Google Ads.

Témata: Marketing, Performance Marketing

 
O Lukáši Lískovcovi
 
Pomáhám klientům s růstem jejich firem prostřednictvím implementace marketingu založeného na datech, digitalizovaných prodejních procesech a technologiích, které mají v tomto procesu přidanou hodnotu.
Přečti si jeden z mých článků!
Zabere ti jen chvilku tvého času, ale o to více tě obohatí spoustou nových informací!

Lukáš Lískovec

Napsal

Lukáš Lískovec

Pomáhám klientům s růstem jejich firem prostřednictvím implementace marketingu založeného na datech, digitalizovaných prodejních procesech a technologiích, které mají v tomto procesu přidanou hodnotu.

Blog
Potenciální rizika a úskalí výkonnostního marketingu

Potenciální rizika a úskalí výkonnostního marketingu

Seznamte se s možnými riziky a nástrahami spojenými s výkonnostním marketingem. Ukážeme vám, jak se ...

Obsahový marketing pro různé fáze cesty kupujícího

Obsahový marketing pro různé fáze cesty kupujícího

V tomto článku vám poskytneme praktické tipy, které vám pomohou při vytváření promyšlené obsahové ...

Atribuční model v cross channel marketingu

Atribuční model v cross channel marketingu

Cílem tohoto článku je zjednodušit proces měření cross-channel marketingu. Prozkoumáme, jak ...

Průvodce výběrem správných platforem pro cross-channel marketing

Průvodce výběrem správných platforem pro cross-channel marketing

V tomto průvodci se dozvíte, jak vybrat ty nejlepší marketingové platformy pro efektivní ...

Nejlepší CRM systémy zdarma

Nejlepší CRM systémy zdarma

Maximalizujte efektivitu svého podnikání pomocí těch nejlepších CRM systémů zdarma. Získejte ...

Jak vytvořit cross channel kampaň

Jak vytvořit cross channel kampaň

V tomto článku vám poskytneme srozumitelný a krok za krokem vedený postup pro tvorbu úspěšné ...

Nejlepší CRM systémy pro malé firmy

Nejlepší CRM systémy pro malé firmy

Náš komplexní průvodce vás provede kroky, které vám pomohou vybrat ten správný CRM systém a taktéž ...

Co je to Cross Channel Marketing?

Co je to Cross Channel Marketing?

Naučte se, jak efektivně spojovat a koordinovat různé komunikační kanály pro maximální dosah a ...

Případová studie: Flowboost Labelizer Google Ads skript

Případová studie: Flowboost Labelizer Google Ads skript

Už jste slyšeli o Flowboost Labelizer? Přinášíme vám stručný přehled, jak s jeho pomocí můžete u ...

GA4 a SEO: Jak zefektivnit organické vyhledávání

GA4 a SEO: Jak zefektivnit organické vyhledávání

V tomto článku se ponoříme do úskalí GA4 a prozkoumáme, jak jej využít k získání maximálních ...

Marketingové operace: Tipy a triky pro maximální výkon

Marketingové operace: Tipy a triky pro maximální výkon

Tento článek pojednává o tom, co jsou to Marketing Operations, z jakých segmentů se skládají a jak ...

Osvědčené postupy pro Account-Based Marketing v B2B firmách

Osvědčené postupy pro Account-Based Marketing v B2B firmách

V tomto článku se ponoříme do světa ABM, odhalíme pilíře, na nichž tato strategie stojí, a současně ...