Jak využít Google Marketing Platform pro vaše podnikání

Tento článek se bude zabývat přehledem funkcí a výhod GMP, tím, jak s touto platformou začít pracovat, a osvědčenými postupy, jak z ní vytěžit co největší potenciál.

Obsah

Úvod

Výhody pro inzerenty

Služby Google Marketing Platform

Jak začít s GMP

Doporučené postupy při používání GMP

Úskalí Google Marketing Platform

Závěr

Úvod

Google Marketing Platform (GMP) je sada marketingových nástrojů a služeb, díky níž můžete vytvářet a spravovat své digitální marketingové kampaně napříč různými kanály. Je složena z několika služeb, včetně Display & Video 360, Search Ads 360, Campaign Manager 360, Analytics 360, Optimize 360 a Tag Manager 360.

Výhody pro inzerenty 

Přístup k širokému spektru publika: Díky marketingové platformě Google mohou inzerenti oslovit širokou škálu publika prostřednictvím výkonných možností cílení a vícero kanálů. 

Možnosti cílení: Inzerenti mohou využívat pokročilé možnosti cílení, jako jsou poloha, demografické údaje, zájmy a chování, aby oslovili požadované publikum.

Nabídky v reálném čase: Inzerenti mohou využívat nabídek svých produktů či služeb v reálném čase, aby oslovili ty správné lidi ve správný čas. 

Automatizované strategie: Marketingová platforma Google poskytuje automatizované strategie, které inzerentům pomáhají optimalizovat své kampaně. 

Měření a reporting: Inzerenti mohou měřit a sledovat své kampaně v reálném čase prostřednictvím nástrojů platformy pro reporting a analýzu.

Přizpůsobení: Inzerenti mohou své reklamy přizpůsobovat pomocí textu, obrázků a videí a vytvořit tak pro návštěvníky poutavý obsah. 

Více reklamních formátů: Inzerenti si mohou vybrat z různých reklamních formátů, včetně zobrazovacích reklam, videoreklam a textových reklam.

Služby Google Marketing Platform

GMP vám nabízí několik nástrojů, pomocí nichž můžete posunout marketing vaší firmy na další level. 

Display & Video 360 

Display & Video 360 je komplexní nástroj Googlu, který uživatelům umožňuje přizpůsobit své reklamní kampaně tak, aby bylo dosaženo jejich maximální výkonnosti.

Pomocí tohoto nástroje můžete vytvářet jednotné kampaně kombinací různých aspektů online reklamy:bannerové reklamy či videa - a překlenout tak propast mezi placeným vyhledáváním a cíli souvisejícími s budováním značky.

Display & Video 360 navíc poskytuje také různé přehledy založené na datech pro každou fázi kampaně a dává uživatelům možnost zjistit, kde jsou jejich reklamy nejúspěšnější a jaké úpravy je třeba provést, aby se přizpůsobily měnícím se podmínkám na trhu.

Tato platforma nabízí také rychlé, škálovatelné automatizační systémy s jednoduchým ovládáním (i pro mobilní telefony), které umožňují snadné nasazení personalizovaných kampaní na všech digitálních zařízeních. 

Search Ads 360

Search Ads 360 je služba, která firmám umožňuje převzít kontrolu nad svými reklamními kampaněmi ve vyhledávání a díky tomu pak zvyšovat své zisky.

Tato platforma dává firmám nejen možnost lépe rozpoznat své cíle a cílovou skupinu, ale poskytuje i kvalitní nástroje pro vzájemnou spolupráci a optimalizaci výkonu napříč různými kanály.

Poskytuje také přehled o dynamice trhu v reálném čase a odhaluje klíčové příležitosti k vytváření efektivních strategií.

S tímto nástrojem tak máte snadný přístup k údajům potřebným k přijímání zásadních rozhodnutí, jež firmám pomohou se zvýšením návratnosti investic bez zbytečného plýtvání času a zdrojů.

Campaign Manager 360

Campaign Manager 360 je užitečný nástroj pro každý marketingový tým. 

Pomáhá ušetřit čas, zefektivnit veškeré procesy spojené s kampaní (plánování, monitorování, měření) a v konečném důsledku oslovit i více potenciálních zákazníků. 

Umožňuje tvorbu lépe cílených kampaní s aktuálními informacemi o trendech v chování publika a krom toho můžete pomocí tohoto nástroje také nastavit automatické doručování obsahu napříč různými kanály.

Kompletní přehled výhod tohoto nástroje navštivte Campaign Manager - Benefits.

Analytics 360

Analytics 360 je komplexní analytický nástroj, který firmám umožňuje proměňovat data na užitečné informace.

Nabízí širokou škálu funkcí, jako jsou interaktivní přehledy, automatizovaná segmentace či živé mapování zákaznických cest.

Analytics 360 umožňuje firmám také rychlou identifikaci trendů a příležitostí v jejich datových souborech a pomáhá jim přijímat informovaná rozhodnutí ohledně jejich obchodní strategie.

Díky veškerým benefitům tohoto nástroje mohou firmy z dlouhodobého hlediska dosahovat obrovských úspěchů.

Optimize 360

Optimize 360 poskytuje obsáhlou sadu funkcí, které firmám umožňují rychle a efektivně měřit výkonnost svých webových stránek (rychlost načítání stránek, optimalizace obsahu a celkové SEO).

Výhodou je také uživatelsky přívětivé rozhraní s pokročilými automatizačními funkcemi, což této aplikaci umožňuje snadné sledování těch nejnovějších trendů a zajistit tak, aby vaše webové stránky byly vždy co nejlépe optimalizovány.

Pomocí tohoto nástroje můžete tedy zlepšit svou viditelnost a dosah, aniž byste museli investovat značné množství času nebo jiných prostředků.

Tag Manager 360

Tag Manager 360 je efektivní nástroj, který zjednodušuje správu značek (tagů) webových stránek a mobilních aplikací. 

Zjednodušuje proces nasazení pixelových, analytických, ale i dalších tagů a jeho automatizovaný pracovní postup zajišťuje, že jsou změny vždy bezpečně implementovány na všech platformách.

Tag Manager 360 se se dá propojit i s poskytovateli služeb třetích stran, což znamená, že si můžete přizpůsobovat data dodávaná do jednotlivých externích zdrojů, a současně zachovat bezproblémové sledování výkonu.

Přináší však i spoustu dalších výhod.

Jak začít s GMP

Chcete-li se začít využívat služby Google Marketing Platform, musíte se nejprve přihlásit ke svému účtu Google

Jakmile tak učiníte, můžete navštívit webové stránky GMP, kde kliknete na tlačítko "Přihlásit se do Google Marketing Platform". 

Po nastavení účtu můžete začít s propojováním stávajících účtů Google Analytics, Google Optimize, Google Tag Manager apod. 

To provedete tak, že zadáte přihlašovací údajů pro každý účet, který chcete propojit.

Ve chvíli, kdy propojíte své účty, můžete začít vytvářet kampaně, sledovat reporty a kontrolovat skóre optimalizace (0-100, závisí na míře prokliku, ceně za proklik, míře konverze apod.) k maximalizaci výkonu svých marketingových kampaní.

Doporučené postupy při používání GMP

Pokud chcete využít potenciál této marketingové platformy naplno, měli byste pravidelně optimalizovat své kampaně.

Nastavte si podrobné sledování a reportování kampaní, abyste lépe pochopili, jak fungují. Díky této funkci můžete měřit jejich účinnost a podle potřeby je upravovat. 

Využíjte umělou inteligenci, která zjednoduší a zefektivní celý proces optimalizace. Algoritmy GMP založené na umělé inteligenci vám pomohou určit, které kampaně fungují nejlépe a které je třeba upravit nebo dokonce nahradit.

Pravidelně kontrolujte skóre optimalizace, abyste zajistili, že kampaně budou fungovat na ten nejvyšší výkon. 

Kromě toho můžete také testovat různé marketingové strategie, čímž zajistíte, že vaše kampaně osloví cílové publikum a dosáhnou tak požadovaných výsledků.

Úskalí Google Marketing Platform

Jednou z největších výzev spojených s používáním marketingové platformy Google je komplexnost jejích funkcí a vlastností. 

Může být totiž časově náročné pochopit, jak fungují jednotlivé komponenty platformy dohromady a také to, jak je efektivně používat. 

Platforma navíc vyžaduje určitou úroveň technických znalostí, abyste ji mohli využívat podle svých představ. 

Měli byste tedy přinejmenším zvážit, zda-li by nebylo vhodné investovat do služeb odborníků, u kterých budete mít jistotu, že vědí, co dělají.

Závěr

Závěrem lze říci, že Google Marketing Platform je účinný nástroj, který mohou využívat firmy všech velikostí ke správě svých reklamních kampaní. 

GMP nabízí celou řadu marketingových nástrojů, včetně tvorby reklam, cílení na konkrétní publikum a analýzy, která může firmám pomoci zvýšit svůj dosah a maximalizovat tak své marketingové výsledky. 

Díky GMP mohou firmy získat cenné informace o svých zákaznících, vytvářet kampaně, které splňují jejich konkrétní cíle, a měřit i jejich výkonnost.

Pokud vás zaujaly pouze některé služby (Google Tag Manager, Google Analytics, apod.) , které GMP nabízí, navštivte náš blog, kde si můžete přečíst článek o každé z nich.

Témata: Marketing, Performance Marketing

 
O Lukáši Lískovcovi
 
Pomáhám klientům s růstem jejich firem prostřednictvím implementace marketingu založeného na datech, digitalizovaných prodejních procesech a technologiích, které mají v tomto procesu přidanou hodnotu.
Přečti si jeden z mých článků!
Zabere ti jen chvilku tvého času, ale o to více tě obohatí spoustou nových informací!

Lukáš Lískovec

Napsal

Lukáš Lískovec

Pomáhám klientům s růstem jejich firem prostřednictvím implementace marketingu založeného na datech, digitalizovaných prodejních procesech a technologiích, které mají v tomto procesu přidanou hodnotu.

Blog
Potenciální rizika a úskalí výkonnostního marketingu

Potenciální rizika a úskalí výkonnostního marketingu

Seznamte se s možnými riziky a nástrahami spojenými s výkonnostním marketingem. Ukážeme vám, jak se ...

Obsahový marketing pro různé fáze cesty kupujícího

Obsahový marketing pro různé fáze cesty kupujícího

V tomto článku vám poskytneme praktické tipy, které vám pomohou při vytváření promyšlené obsahové ...

Atribuční model v cross channel marketingu

Atribuční model v cross channel marketingu

Cílem tohoto článku je zjednodušit proces měření cross-channel marketingu. Prozkoumáme, jak ...

Průvodce výběrem správných platforem pro cross-channel marketing

Průvodce výběrem správných platforem pro cross-channel marketing

V tomto průvodci se dozvíte, jak vybrat ty nejlepší marketingové platformy pro efektivní ...

Nejlepší CRM systémy zdarma

Nejlepší CRM systémy zdarma

Maximalizujte efektivitu svého podnikání pomocí těch nejlepších CRM systémů zdarma. Získejte ...

Jak vytvořit cross channel kampaň

Jak vytvořit cross channel kampaň

V tomto článku vám poskytneme srozumitelný a krok za krokem vedený postup pro tvorbu úspěšné ...

Nejlepší CRM systémy pro malé firmy

Nejlepší CRM systémy pro malé firmy

Náš komplexní průvodce vás provede kroky, které vám pomohou vybrat ten správný CRM systém a taktéž ...

Co je to Cross Channel Marketing?

Co je to Cross Channel Marketing?

Naučte se, jak efektivně spojovat a koordinovat různé komunikační kanály pro maximální dosah a ...

Případová studie: Flowboost Labelizer Google Ads skript

Případová studie: Flowboost Labelizer Google Ads skript

Už jste slyšeli o Flowboost Labelizer? Přinášíme vám stručný přehled, jak s jeho pomocí můžete u ...

GA4 a SEO: Jak zefektivnit organické vyhledávání

GA4 a SEO: Jak zefektivnit organické vyhledávání

V tomto článku se ponoříme do úskalí GA4 a prozkoumáme, jak jej využít k získání maximálních ...

Marketingové operace: Tipy a triky pro maximální výkon

Marketingové operace: Tipy a triky pro maximální výkon

Tento článek pojednává o tom, co jsou to Marketing Operations, z jakých segmentů se skládají a jak ...

Osvědčené postupy pro Account-Based Marketing v B2B firmách

Osvědčené postupy pro Account-Based Marketing v B2B firmách

V tomto článku se ponoříme do světa ABM, odhalíme pilíře, na nichž tato strategie stojí, a současně ...